• Astım

Astım, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir.
Her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik (müzmin) bir hastalıktır.
Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler.

    • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) solunum yollarının kalıcı olarak «daralması» ile karakterize edilir. Bu hastalık nefes alıp vermede daha fazla efor sarfedilmesine ve nefesin tıkanmasına yol açar. En çok görülen belirtiler nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. Fiziksel aktivite yapıldığında belirtiler daha şiddetli görülür. Çok ağır Koah vakalarında istirahatte dahi nefes darlığı hissedilir.

    • Alerjik burun akıntısı (Alerjik rinit)

Alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonucu görülen; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalık alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak tanımlanmaktadır. Alerjik nezlenin sebebi, vücut savunma sisteminin havada bulunan ve solunum ile buruna giren parçacıklara karşı oluşturduğu anormal reaksiyondur.

Alerjik nezle halk dilinde saman gribi, saman nezlesi veya yaz nezlesi olarak adlandırılırken eş anlamlı olarak alerjik rinit (burun iltihabı) terimi de kullanılmaktadır. Bu tür hastalarda oluşan alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermekte, bazı hastalar bu reaksiyonları hafif bir şekilde atlatırken bazı hastalarda oluşan reaksiyonlar işlerini engelleyecek ve yaşam kalitelerini etkileyecek kadar şiddetli olabilmektedir.

    • Solunum Fonksiyon Testleri

Akciğer fonksiyon testi olarak da bilinen solunum fonksiyon testi, akciğerin çalışma performansını ölçmeye yarar. Akciğerin farklı fonksiyonları test edilerek, herhangi bir hastalık başlangıcı ya da belirtisi gözlemlenebilir. Aynı zamanda, halihazırda bulunan bir hastalığın tedavi sürecinde iyileşme seviyesi takibi de yapılabilir. Uzmanın görmek istediği değerlere göre değişebilen prosedürün uygulanması genellikle zorlu değildir. Kişi, solunum fonksiyon testi cihazlarına ağız yoluyla bağlanır ve nefes alıp vermesi istenir. Teşhisin kesinleştirilmesi için testin süresi uzatılabilir. Bazı durumlarda kişiden öksürmesi, nefesini tutması, hızlı nefes alıp vermesi tekrarla istenebilir. Bu durum, baş dönmesi ya da yorgunluk hissi yaratsa da işlemin ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Testler basit gözükse de sonuçlar birçok farklı hastalığın teşhisini, aşamasını vb. belirleyebilir.

Bilgi Almak mı İstediniz?